Problem z zapisem SNMP

Wszystkie tematy związane z tematyką systemu MikroTik.

Problem z zapisem SNMP

Postprzez WojiechPilch » Pn, 11-11-2019 01:43

Cześć,

Solarwinds żeby dodać końcówkę do listy urządzeń z uprawieniami RW potrzebuje odczytać z MIB wartość dla 1.3.6.1.2.1.1.4.0 czyli sysContatct - w mikrotiku to pole opisane jest jako Contact Info. I o ile odczyt jest w porządku tak już nie da się nic zmienić ( zauważyłem że tylko dla tego OID ) 1.3.6.1.2.1.1.4.0 bo np już dla 1.3.6.1.2.1.1.5.0 identyfikator urządzenia nie ma problemu.

wyrzuciłem flaki ale połączenie jest dla SNMP v3 oraz pełnej autentykacji dla RW polecenie działa dla OID 1.3.6.1.2.1.1.5.0 więc wykluczam mój błąd.
snmpget 1.3.6.1.2.1.1.4.0 ( wynik User1 )
snmpset 1.3.6.1.2.1.1.4.0 s User2
snmpget 1.3.6.1.2.1.1.4.0 ( ponownie wynik User1 zamiast User2)

Ewidentnie problem jest z prawem zapisu do tego konkretnego OID'a ... a ponieważ solarwinds tak tylko sprawdza czy ma uprawnienia RW nie jestem w stanie prawidłowo dodać tego urządzenia do monitorowania wraz z zarządzaniem.

Czy macie jakiś pomysł ? czy da się jakoś naprawić ten bug ?

dzięki za pomoc.
wojtek
WojiechPilch
 
Posty: 3
Dołączył(a): Pn, 11-11-2019 01:31

Re: Problem z zapisem SNMP

Postprzez WojiechPilch » Wt, 12-11-2019 16:28

na tą chwilę nie da się edytować także 1.3.6.1.2.1.1.6.0 czyli lokalizacji ....
Może chodzi o fakt że są to pola dostępne przez GUI ... ale nawet jak są puste ich zmiana jest niemożliwa ...

ps. może to się gdzieś da dodatkowo odblokować ?
WojiechPilch
 
Posty: 3
Dołączył(a): Pn, 11-11-2019 01:31

Re: Problem z zapisem SNMP

Postprzez slx » Wt, 12-11-2019 17:38

Nie wszystkie OIDy Mikrotik udostępnia do zapisu. Pozostaje napisać do ich supportu z prośbą o dodanie możliwości zapisu tego konkretnego OIDa.

Jak nie można w tym programie Solarwinds ręcznie dodać urządzenia, to może da się go oszukać, podstawiając pod tym samym adresem IP na chwilę inne urządzenie z możliwością zapisu. Chyba, że ten program przy każdym uruchomieniu sprawdza w ten sposób zapis, ale to by było bez sensu.
slx
Moderator
 
Posty: 430
Dołączył(a): Śr, 21-11-2007 11:33
Lokalizacja: Wrocław

Re: Problem z zapisem SNMP

Postprzez WojiechPilch » Śr, 13-11-2019 09:45

slx - dziękuję za odpowiedź. Rzeczywiście nie tylko mikrotik nie pozwala na modyfikacje niektórych pól. Znalazłem całe rzesze takich urządzeń - nawet Extreme Networks ma zablokowane te opcje - a podejrzewam że osoby używające rozwiązań Solarwinds mają z tym niemały problem. Zrobiłem tak jak mówiłeś podmieniam IP pod autentykacje. Jeszcze grzebie w bazie SolarWindsa może tam doszukam się po prostu rekordu który pozwoli mi na zmianę uprawnień.

Dzięki
Wojtek
WojiechPilch
 
Posty: 3
Dołączył(a): Pn, 11-11-2019 01:31


Powrót do MikroTik



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości